kask.blogg.se

Anna-Karin Kask Dramapedagog och Handledare, Umeå

Vad är drama?

Kategori: Dramapedagogik

Ordet drama härleds från grekiska ordet draó som betyder handling.
I dramapedagogiken står själva handlingen i centrum. Drama är en konstnärlig och pedagogisk arbetsform, ett skapande lustfyllt lagarbete som utgår från individens och gruppens behov och förutsättningar. Processen är viktigare än målet, och kunskap nås genom upplevelse och bearbetning. Drama kan bedrivas både som estetisk och pedagogisk verksamhet.
 
Dramapedagogiken karaktäriseras av komplexitet. Det är ett ämne med rötter såväl inom humanistisk som inom samhällsvetenskaplig tradition; inom pedagogik, sociologi, psykologi, teater, religion och estetik.
 
Fredin, Kirsten & Hägglund, Kent: DRAMABOK, 1993.
Erberth, Bodil & Viveka Rasmusson: Undervisa i pedagogiskt Drama, 2008.
Mjaaland Heggstad, Kari: 7 Veier til drama, 1998.
 

Dramapedagogik för mig är både en pedagogisk metod samt en konstnärlig uttrycksform.

Vi reflekterar och upplever i en och samma process. Samtidigt arbetar vi med en konstnärlig uttrycksform där vi kommunicerar med andra.

Det grundläggande i dramapedagogiken är att man ges möjlighet till att utforska/ uttrycka sig med teater, rörelse, lek, men även bild och musik som uttrycksmedel. Vi agerar, handlar, utforskar.

I drama använder vi oss av deltagarnas erfarenheter, oavsett ålder. Vi leker med erfarenheter, lust, vårt behov av att efterlikna, identifiera, skapa mm. Vi kan gestalta vad och vem som helst, vi kan förflytta oss i tiden, i världen, i rymden, vi kan återskapa eller skapa nytt, vi kan koppla drama till lärandeprocesser och övriga ämnen, som t.ex. historia, matematik osv.

Drama aktiverar lärandeprocesser – för att vi, genom drama, aktiverar den mänskliga inlärningspotentialen. Fysiskt, kognitivt, estetiskt och socialt. Tanke, känsla, kropp och handling. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: